Please upgrade your browser for the best possible experience.

Chrome Firefox Internet Explorer
×

Major lag after 2.0.0b


Kerdor's Avatar


Kerdor
04.17.2013 , 07:50 PM | #21
Even worse now than yesterday. Avg ingame ping around 110-150ms (high but playable), but with sometimes 1-3 second ability lag; with or without the ping bars going into the 1 bar red.
Highest ping spike i caught was 7000ms; on Corellia doing Macrobinocular quests. Average 'spike' in the 500-1500ms range; making combat or jumping way more difficult than needed.

Server: Harbinger
ISP: Comcast
Location: Twin Cities, MN

pathping
Spoiler


Ping -a over the duration as above
Spoiler



And for reference, Pathping to the Euro Servers during the same durations

Spoiler


I think the evidence speaks for itself. Alternet cannot handle the load during peak playtime. It's rather sad when i have almost the same ping to European servers as West coast.

Zygran's Avatar


Zygran
04.17.2013 , 08:27 PM | #22
Same. I'm in WA, don't see any high ping times or lost packets until I hit ALTER.NET switches. Game is pretty much unplayable at this point.
I do it all because I'm evil
And I do it all for free
Your tears are all the pay I'll ever need

Guildmaster - Time Vampires, Harbinger.

shoneyyo's Avatar


shoneyyo
04.17.2013 , 08:37 PM | #23
Quote: Originally Posted by Denchet View Post
Laggy mess again today. These routing issues seem to take a week or more for them to figure out, and they seem to pop up every couple of months. On the off chance that anyone bothers to read these customer service threads:

Code:
Tracing route to 159.153.69.58 over a maximum of 30 hops

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  
  2    48 ms    28 ms    40 ms  
  3    25 ms     8 ms     9 ms  te-8-3-ur01.clovis.ca.ccal.comcast.net [68.85.105.133]
  4    11 ms     9 ms    10 ms  xe-4-0-1-ar01.fresno.ca.ccal.comcast.net [68.85.120.245]
  5    31 ms    84 ms    50 ms  pos-3-6-0-0-cr01.losangeles.ca.ibone.comcast.net [68.86.92.205]
  6    32 ms    31 ms    30 ms  ix-10-3-1-0.tcore2.LVW-LosAngeles.as6453.net [64.86.252.13]
  7    32 ms     *       30 ms  if-2-2.tcore1.LVW-LosAngeles.as6453.net [66.110.59.1]
  8    51 ms    47 ms    44 ms  64.86.252.98
  9    43 ms    42 ms    42 ms  0.ge-7-1-0.XT1.SCL2.ALTER.NET [152.63.48.253]
 10    47 ms    47 ms    47 ms  TenGigE0-6-0-0.GW5.SCL2.ALTER.NET [152.63.56.2]
 11    44 ms     *       43 ms  vantagedatacenters-gw.customer.alter.net [152.179.99.218]
 12    44 ms    43 ms    45 ms  159.153.68.42
 13    43 ms    43 ms    43 ms  159.153.69.58

Trace complete.
One of the routers along the route is clearly being overwhelmed and isn't working. Playing in the morning or real early afternoon doesn't produce these results, presumably because the load isn't as bad.
Yeah i figured this out too after playing really late at night, just for the sake of test. The game became playable for a few minutes. This stuff really happens once in a while though this time it makes the game unplayable with 600+ ping for the most part of the day/all day long. Really, really annoying.

Kerdor's Avatar


Kerdor
04.18.2013 , 06:56 AM | #24
Another comparison; this time at ~6am PDT; well offpeak time; and gasp of gasps... no lag.

pathping
Spoiler


duration ping

Spoiler

OwenBrooks's Avatar


OwenBrooks
04.18.2013 , 07:09 AM | #25
Kerdor
LAG
4 23ms 0/ 200 = 0% 0/ 200 = 0% pos-0-14-0-0-cr01.350ecermak.il.ibone.comcast.net [68.86.94.77]
0/ 200 = 0% |
5 23ms 0/ 200 = 0% 0/ 200 = 0% ix-9-1-0-0.tcore1.CT8-Chicago.as6453.net [64.86.137.29]
10/ 200 = 5% |
LAG
4 23ms 0/ 225 = 0% 0/ 225 = 0% pos-0-14-0-0-cr01.350ecermak.il.ibone.comcast.net [68.86.94.77]
0/ 225 = 0% |
5 24ms 0/ 225 = 0% 0/ 225 = 0% ix-9-1-0-0.tcore1.CT8-Chicago.as6453.net [64.86.137.29]
9/ 225 = 4% |

NO LAG
4 22ms 0/ 225 = 0% 0/ 225 = 0% pos-0-14-0-0-cr01.350ecermak.il.ibone.comcast.net [68.86.94.77]
0/ 225 = 0% |
5 22ms 0/ 225 = 0% 0/ 225 = 0% ix-9-1-0-0.tcore1.CT8-Chicago.as6453.net [64.86.137.29]
0/ 225 = 0% |

Baalzamon's Avatar


Baalzamon
04.18.2013 , 07:21 AM | #26
Server: The Bastion
When: After patch 1.73a
Place: Everywhere
Frequency: ALWAYS
Min. Lag: 500ms Max: 90K+ms

UNPLAYABLE

OwenBrooks's Avatar


OwenBrooks
04.18.2013 , 07:22 AM | #27
Comments in Red

Quote: Originally Posted by Denchet View Post
Laggy mess again today. These routing issues seem to take a week or more for them to figure out, and they seem to pop up every couple of months. On the off chance that anyone bothers to read these customer service threads:

Code:
Tracing route to 159.153.69.58 over a maximum of 30 hops

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  
  2    48 ms    28 ms    40 ms  <--- Congestion
  3    25 ms     8 ms     9 ms  te-8-3-ur01.clovis.ca.ccal.comcast.net [68.85.105.133]
  4    11 ms     9 ms    10 ms  xe-4-0-1-ar01.fresno.ca.ccal.comcast.net [68.85.120.245]
  5    31 ms    84 ms    50 ms  pos-3-6-0-0-cr01.losangeles.ca.ibone.comcast.net [68.86.92.205]
  6    32 ms    31 ms    30 ms  ix-10-3-1-0.tcore2.LVW-LosAngeles.as6453.net [64.86.252.13] <--- Likely Issue as Well with Autonomous System (TATA Communications)
  7    32 ms     *       30 ms  if-2-2.tcore1.LVW-LosAngeles.as6453.net [66.110.59.1]
  8    51 ms    47 ms    44 ms  64.86.252.98
  9    43 ms    42 ms    42 ms  0.ge-7-1-0.XT1.SCL2.ALTER.NET [152.63.48.253]
 10    47 ms    47 ms    47 ms  TenGigE0-6-0-0.GW5.SCL2.ALTER.NET [152.63.56.2]
 11    44 ms     *       43 ms  vantagedatacenters-gw.customer.alter.net [152.179.99.218]
 12    44 ms    43 ms    45 ms  159.153.68.42
 13    43 ms    43 ms    43 ms  159.153.69.58

Trace complete.
One of the routers along the route is clearly being overwhelmed and isn't working. Playing in the morning or real early afternoon doesn't produce these results, presumably because the load isn't as bad.

PoliteAssasin's Avatar


PoliteAssasin
04.18.2013 , 07:50 AM | #28
I love how they respond to a thread about chat not working properly, but game lag which plenty of people have been experiencing since the last patch they won't even comment on. Gotta love it.
Manager of Basic Skills For A Better Society. We hand out <basic skill stim>s in PVP to those in need. A donation of 1000 credits can help maintain the basic skills of 10 players for a day. Thousands of Republic PVPers are in dire need of these stims. Head to your local Pub Fleet and donate now!

OwenBrooks's Avatar


OwenBrooks
04.18.2013 , 08:03 AM | #29
Quote: Originally Posted by PoliteAssasin View Post
I love how they respond to a thread about chat not working properly, but game lag which plenty of people have been experiencing since the last patch they won't even comment on. Gotta love it.
Chat lag, CS help with as it is likely the chat server playing up and they can do something about it, most game lag posts I have seen from players on here are mostly just whines with no intention of doing anything about looking for a cause, I ignore those posts from them as well, but when a player takes the time to conduct tests, I look at the post with more time.

For the record I rarely and I do mean rarely have any lag issues playing swtor, tonight for me after 5 hours playing - NIL LAG

Server issues do occur but then there is like 10 posts springing up in 5 minutes and the thread is busy as a Friday night at the pub.

OwenBrooks's Avatar


OwenBrooks
04.18.2013 , 08:10 AM | #30
See if this place shows anything at the time http://www.internetpulse.net/ it is only general info but it covers a few popular transits routes