Please upgrade your browser for the best possible experience.

Chrome Firefox Internet Explorer
×

removing quickbar buttons despite lock

STAR WARS: The Old Republic > English > General Discussion > Bug Reports
removing quickbar buttons despite lock
First BioWare Post First BioWare Post

Kegparty's Avatar


Kegparty
05.21.2013 , 12:49 AM | #1
Its in my quickslot on the side and linked to my mouse 4 button (kolto overload). I have no idea why I keep having to get it back but its during a pvp game where things get wild. Anyone else have this problem?

Midgen's Avatar


Midgen
05.21.2013 , 07:56 AM | #2
I haven't figured out the specifics, but I have hotbars going unlocked despite the lock icon's status. It seems fairly random to me.

I saw in previous known issues where they said if they were unlocked when you logged off, they would be unlocked when you log back in, but the lock icon will show locked.

That isn't the entirety of what I'm expiencing. I'm in the habit of forcing myself to toggle the icon open/closed when I log in, or before I head into a flashpoint or something, but will still occasionally have the buttons unlock (icon stats showing locked) and find myself picking up a button at the worst possible time.

I'm not sure if it's an instance change, a loading screen transition, or something else entirely, but it's beyond just 'logged off with them unlocked'.

It happens multiple times over a long play session, and it's quite annoying...

Lyer's Avatar


Lyer
05.21.2013 , 08:13 AM | #3
This is in the known issues list:
  • If players log out with quickbars unlocked, the quickbar lock icon will incorrectly appear to be locked upon logging back in.
    Workaround: Players can lock and then unlock their quickbars for the icon to appear correctly.
I'm Commander Shepard, and this is my favorite post on the forum.

AmberGreen's Avatar


AmberGreen
05.21.2013 , 08:24 AM | #4 This is the last staff post in this thread.  
Quote: Originally Posted by Midgen View Post
I haven't figured out the specifics, but I have hotbars going unlocked despite the lock icon's status. It seems fairly random to me.

I saw in previous known issues where they said if they were unlocked when you logged off, they would be unlocked when you log back in, but the lock icon will show locked.

That isn't the entirety of what I'm expiencing. I'm in the habit of forcing myself to toggle the icon open/closed when I log in, or before I head into a flashpoint or something, but will still occasionally have the buttons unlock (icon stats showing locked) and find myself picking up a button at the worst possible time.

I'm not sure if it's an instance change, a loading screen transition, or something else entirely, but it's beyond just 'logged off with them unlocked'.

It happens multiple times over a long play session, and it's quite annoying...
This bug can be quite frustrating if you pull something from a quickbar by mistake (and even if you don't). If you're like me, when I'm playing a lesser-played alt, it's sometimes the case that I don't know which ability I'm now missing!

I'm interested in what you're saying about it re-occurring throughout game sessions, as we've not seen consistent reports about it. For those who have seen this after they know they've already relocked the quickbars, please post and give details where possible.

What you'll find about the Known Issues in general is that I post what we know for sure; if an issue has an elusive component, either that part will stay off the list or the issue as a whole will. In this case, we know it's when you log off, but if we can lock down (no pun intended) the bug further, I will update it.

As for when it's going to be fixed, I know that it's not in Game Update 2.1.1; as I know more, I'll try to update you.
Amber Green | Live Services Specialist
Follow us on Twitter @SWTOR | Like us on Facebook
[Contact Us] [Rules of Conduct] [F.A.Q.] [Dev Tracker]

overcomevad's Avatar


overcomevad
05.21.2013 , 09:23 AM | #5
I've had this happen quite often as well. It's too intermittent to give much detail. It has happened in ops, pvp, as well as other situations. I'm typically on the run when I've noticed it. I only click on the side bars as my main bars I activate with keyboard.

ClarkNineCD's Avatar


ClarkNineCD
05.21.2013 , 09:58 AM | #6
Quote: Originally Posted by Lyer View Post
This is in the known issues list:
  • If players log out with quickbars unlocked, the quickbar lock icon will incorrectly appear to be locked upon logging back in.
    Workaround: Players can lock and then unlock their quickbars for the icon to appear correctly.
Yeah this "Known Issues" statement is incorrect for what we are reporting. I must have worded my submissions to BW incorrectly as (above) they say they don't hear of this issue. They state that if you log off with the quickslots UNLOCKED that you will log in, occasionally, with the quickslots unlocked but the padlock shows locked. What I, and others in this thread, are saying is that we KNOW WE LOCK OUR QUICKSLOTS because this has been an issue for a while...so I know that I lock mine, and when I log in they are usually unlocked but showing as locked.

From yesterday another bug post:
http://www.swtor.com/community/showthread.php?t=641653
--
Glogazel <FARCE> The Harbinger (Seer)
Orig. Drooga's Pleasure Barge

KarethRiker's Avatar


KarethRiker
05.21.2013 , 11:37 AM | #7
Filed an in game bug about this as well.
Kareth Kalzeth Kairieth Karzeth Karyeth
Kelschuz Staccia Karjeth Karxeth
The Last Centurions - The Harbinger

SkuzBukit's Avatar


SkuzBukit
05.22.2013 , 03:19 AM | #8
This most commonly happens because of another issue, that logging out with the quickbar unlocked will show a locked bar the next log in despite it being unlocked.

I have however seen it happen that I logged out with a locked bar yet logged in with that unlocked but shows as locked too.

I have also had this bug with the bar being locked & buttons on the quickbar still being moveable, but it's rare, often I've accidentally clicked unlock & then somehow "copy" a button to another slot, it's copy sitting on the cursor momentarily before being deposited over the other button.

Personally as a "clicker" I would love the option to move the quickbar lock & the ui select OFF the quickbar & place it somewhere else - perhaps that functionality could be added to the ui editor at some point.
Mercenary 55 | Assassin 50 | Marauder 50 | Sniper 50 | Operative 55 | Sorcerer 55 | Powertech 51 | Juggernaut 55
Gunslinger 55 | Guardian 55 | Sage 55 | Vanguard 55 | Scoundrel 27 | Commando 22 | Sentinel 22 | Shadow 21

Burtlebe's Avatar


Burtlebe
05.22.2013 , 06:33 AM | #9
I never unlock my hotbars but the game sure loves to do it for me. I am having the same issue of the lock shown as locked yet they are not. Maybe we should move that lock mechanism and drop it up on the mini map so it isn't close enough to the buttons to make it tempting for it to pull pranks on us during ops hehe.
Burtimus'prime Vanguard Tank
Guild Leader Army of the Republic / The Army of Darkness / The Unmentionables
The Shadowlands Server

LordSeckmoth's Avatar


LordSeckmoth
05.22.2013 , 06:45 AM | #10
I consistently see this very issue as well. The quickslot bar is locked when I log out but unlocked when I log back in - or even worse, locked when I log in but unlocks during game.

Here is what I have figured out so far with this issue when it happens

Issue: Quickslot Unlocks after login or zoning

Steps to Reproduce: No specific steps have been found to work 100% of the time so far, however there are some common linking steps noticed.

1.) Utilize an account with multiple characters
2.) Go into a character with an unlocked quickslot bar, setup a custom UI, and save the UI
3.) Lock the quickslot bar, then save the custom UI again
4.) Load the UI to multiple characters
5.) Utilize the multiple characters in instances and warzones
6.) Issue seen in around 2% of all zoning (1/50)

Workaround: Save the locked UI under a different name than the original unlocked one and load that instead across multiple characters. (Or at least it worked for me in the past and worked again after I had to reload my comp and forgot to do it at first)

What I have noticed is the issue does not appear upon login. The bar is locked, and the abilities are locked in as well. However - after zoning into an instance that does teleport from where standing (IE: Warzone or Groupfinder PvE) that is when the bug can occur (at least for me).

I have not yet seen this issue:

1.) Loading to ship
2.) Loading to planets
3.) Loading to fleet
4.) Utilizing daily transport terminal (Blackhole, Section X, et al)

I also checked if leaving it unlocked on 1 character sharing the UI Profile would effect another, but there did not appear to be a correlation to the issue while testing that scenario.